24 Haziran 2013 Pazartesi

Eylemin Yol Açtıkları

İnsanların bazı hassasiyetleriyle gezi parkına gitmeleri gayet normal fakat bu gezi parkı dolayısıyla oluşan başka türlü yaralara neden hassasiyet göstermediklerini anlamak güç,
Eylemin yol açtıkları;
- Turistlerin can güvenliği yok Türkiye'ye gitmesin diyen bir basına hizmet eden gezi parkı aslında o basının tehdit olarak Türkiye halkını gösterdiği ve potansiyel bir iç savaş gösterildiğinin farkında mıydı ? Turistlerin rezervasyon iptali yüzünden kaybedilen para bu hükümete mi zarar verdi ? Yoksa Turizm sayesinde para kazana esnafa, otelciye, turizmciye mi ?
- Olimpiyatlar Türkiye'de yapılmasın diye bildiriler mailler gönderilmesinin de gezi parkına nasıl bir kazanç sağlayacağını da anlamış değilim ama ülkeye nasıl bir darbe olduğunu anlatmamada gerek yok.
- Nefreti körüklemek sadece tek taraf için geçerli değil, bir tarafı nasıl karşısına ittirdiyse bu eylem bir tarafı da o kadar yanına çekti, yani kutuplaştırdı. Gerilimi arttırmak adlı yazımda kötü niyetli insanların ayrıştırmasından bahsetmiştim ama şimdi iyi niyetli diyebileceğim insanlar bile bizler onlar olarak konuşmaya başladı halbuki bizler onlar yok Türkler var. Gün gelir bir bakarsın aynı cephede onlar diye bahsettiğin kardeşinle kol kolasın.
- Bugün ülkenin içinde iyi kötü bir şekilde farklı görüşleri hazmetmeye başlamışken bu kutuplaşma hazmı zorlaştırdı ben kendilerini Atatürkçü olarak tanımlayanların daha fazla bulunduğu bir muhitte bir muhafazakar olarak daha çok nefretle bakışlara maruz kalıyorum, işin kötüsü bunların eyleme dönüşmesi; kapalı araba kullanıyor diye camına yumurta atılması ? yanımda başörtülü arkadaşım var diye vatan haini ilan edilmem ? Daha kötülerini sizde biliyorsunuz.. Ondanda daha kötüsü onu haklı gören ve hala savunanlarda olması.. Eylemciler böyle amaçları olmadığını hatta kapalılarında eyleme katıldığını söyleseler bile bu eylem zaten muhafazakarları sevmeyen kesimde daha büyük bir nefret yol açtı.
- Makarna kömüre inanan insanları daha da inandırdınız makarna kömür diye daha da aşağılattınız bu aşağılamanın sonucu kimseye yaramadı sadece kutuplaşmaya daha çok yol açtı. Bugün AKP mitinglerine bile parayla gidildiğine inananlar var. Seçimin güvenilirliğine inanmayanlar açık sayım var gidebilirsiniz nettir. Eylem biz makarna kömür demedik der mi bilmiyorum ama insanların bir birini aşağılamasına yol açtığı kesin.
- Uluslararası medyada ülkeyi kötü duruma düşürmeye çalışmak ? Suriye'deki muhalifler gibi geziyi silahlandırıp yada yabancı asker yardımı ile mi hükümetin düşürülmesi beklendi, gerçekten kendi halkına saygısı olmayan insanların size insan dışı müdahale yapıldığı için mi sizi haber yaptığını düşündünüz hani şu ırakta kimyasal olduğunu insanlara inandıran CNN o kimyasalı bir türlü bulamadı ya ama ya petrol o oradaydı dimi ? Allah aşkına taksimden 8 saat canlı yayın yapan CNN Müslümanlar yakıldığında bundan ne kadar bahsetti orada bir insaniyet ayıbı olduğunu ne kadar vurguladı ve o insanlar hangi açıdan nasıl destek çıktı ? Mesele insanlık mıydı CNN için ? Bir zamanlar o insanların savaş için bahane ürettiğine sizde inanıyordunuz yaptıkları manipülasyonları sizde görüyordunuz, bu CNN örneğini onlarca örnekle çoğaltmak mümkün ama meseleye biraz Türkiye açısından baktığımızda CNN yapılan bu itibarsızlaştırma sadece hükümeti değil ülkeyi zor duruma soktu. Maddi ve manevi.. Dipnot: Bu noktada Türk medyasına da sesleniyorum gezi parkında polis vahşeti diye yazılar yazanlar acaba Filistin için Arakan için kaç yazı yazdılar ?
- Bir çok esnafın canlı canlı ağladığına şahit oldum ve işin kötüsü birisi çıkıp dile getirse bunu ertesi gün dükkanının yağmalanacağını biliyordu (neresi yağmalanmış derseniz aklıma ilk gelen örnek cadde starbucks caddede bile bir barbarlık örneğidir) bu yüzden susuyordu ama yazık onlarda ağladı, işgal edilen yerlerin esnafına da yazık orada gündelik hayatı olana da gündelik işi olana da yazık ..  Dipnot: Barbarı eylemcilere demiyorum dikkat edin hemen alınmayın starbucks'ı bizzat o hale getirenlere diyorum
- Somut verilen zarar zaten ortada, somuttan kastım maddi rakamsal, bunu yazmaya gerek yok her yerde yazıyor bunları alınmayan eylemciler bunlara yol açığını kabulleniyorlar mı ?
- Saçma sapan yüzlerce provokatif yalan haber yayınlandı, insanlar kışkırtıldı öyle şeyler oldu ki aklın mantığın almayacağı şeyler, bunlar neden yapıldı ? Bunlar ne işe yaradı ?
- Sokakta elinde düdükle insanları tencere tavaya davet eden kornalarla sokak sokak gezip insanları gaza getiren insanlar vardı, amaç barışçıldı ama bir başkasının hakkı umursanmadan ..
- Ted kolejinin nasıl bir kolej olduğunu anlatmama gerek yoktur herhalde yıl olmuş 2013 düzenlenen bir münazara şampiyonası finalleri okulda olacak finale kalan gruplardan bir üniversite öğrencisi başörtülü ve kolej organizasyona izin vermiyor gezi parkındaki özgürlükçü insanların bu olaydan haberleri bile olduğunu sanmıyorum hani mesele özgürlükse bilin. Ted kolejinde baskı nedeniyle intihar ettiği iddia edilen bir öğrenci var, ve bu baskı Ted koleji ile sınırlı değil yurtdışında farklı yerlerde yüksek lisan yapan kuzenlerimden orada bile eylemlere katılmaları için baskı geldiğini duydum ürperdim..
- Tüyler ürperten olaylardan biride polis kostümlerinin bazı baskınlarda bulunması bunun nasıl bir kaosa sürükleyeceğini anlatmama gerek yoktur.. Bunun üzerine Halk TV'nin yayınından da haberiniz vardır. Halk TV'nin ülkeyi sonucu ne olursa olsun nasıl bir kaosa sürüklemek istediği ortada değil midir ? Kaos olabilir fakat tek istedikleri Erdoğan'ın gitmesidir istek bu kadar basittir ve bu yolda her şey mübahtır. Gezi eylemlerini arkasına alan Halk TV'ye bir eylemcide çıkıp sus bizi temsil etmiyorsun dememiştir yada biz duymadık keşke gurur 'duysaydık'.
- Açıklanmayan polise bıçaklı saldırılar var, E-5'te polis arabasının yakılması, görüntüsü internette dolaşan polis arabasına linç girişimi vs. bunlar eylemleri arkalarına alarak yapılmış şeylerdir. Vahşeti böyle yazınca pek belli olmuyor fakat içinde bir insan varken arabayı yakmaya çalışan insanlar hayal edin bilmiyorum yeterince etkili oldu mu.
- Sabahın 9unda karakolun önünden geçerken saçı başı dağılmış üstü başı gözü yamulmuş polisleri gördüm kim bilir ne zamandır uyumuyorlardı birisi telefonla konuşuyordu "anne bir şeyim yok eve geliyorum" evde bekleyen anaların içindeki o acıda kimsenin umurunda olmadı polisinde bir insan olduğu da asla umursanmadı ve aslında bunun üzerine gidildi poliste bir insan olduğu için bir sabrı bir siniri bir hata payı vardı bu güzelce kullanıldı. Eylemciler bunu kullananların kendisi olmadıklarını söyleseler de bu insanların eylemcilerin arkasına sığınarak bunları yapması ve eylemcileri polise polisi eylemcilere düşürmesinde hiç mi eylemcilerin payı yoktu ?
http://www.youtube.com/channel/UC84XAsoXEKGpYqw7RK_F9KQ?feature=watch Bunların hepsini görmezden gelmeliyiz, eylemciler istediği için kimse yargılanmamalı ? Bunları yapan insanların yargılanmamasını istemek nasıl bir adalet anlayışına sığar ?
Bir tweet gözüme çarptı;
 " Herkesin en çok fikir ve ifade özgürlüğünden yakındığı ve herkesin, kimsenin fikrine saygı duymayıp hakaretler yağdırdığı bir ülkemiz var! "

Olaya sadece gezi parkından bakınca bunların çoğu yok ve eylemle alakası yokmuş gibi gözüküyor fakat bunların çok daha fazlası kendimi ifade edemediğim için araya kaynayan bir çok nokta Gezi Parkı eylemlerinin sebebiyle olabilmiş şeyler ve bunlara yol açmış eylemi daha fazlasına yol açacak şekilde büyütenler hiç mi suçluluk hissetmiyorlar ?

Bütün suç polise atılıyor fakat ilk gün yapılan orantısız müdahale bahane edilerek yapılan vahşet sonucunda ölümler meydana gelmemiş midir ? Gezi parkı eylemleri hiç bir şeyden sorumlu değil midir ? Bir insan hayatının değerini konuşanlar bu olayı bu kadar büyütenlere bu olay bir insan hayatı kadar değerlimiydi diye niye sormazlar ve sadece polisi suçlarlar ? Bence herkes kendindeki suçu görmelidir..

İlk günkü polis müdahalesi toplum tepkisini hak etmiştir fakat soruyorum size bu olaylar sonucunda 4 insanın hayatına değer miydi ? Olay gerçekten 4 insanın ölmesini gerektirecek kadar büyük müydü ? İlk gün ki polis müdahalesi yukarıda sayamadığım hangi felaketi meşru kılar ? Peki bu bir kan davası mıdır ? kan davası ne kadar meşrudur ? Bu meseleyi kan davasına dönüştürüp sonra suçu polisin ilk müdahalesine atan insan bu kan davasından hiç sorumlu değil midir ? Bu süreç için hukuksal bir girişimde bulunuldu da red mi edildi ? Eylemleri illa hukuksuzluk tabanında sürdürmek neyin amacına hizmet etmekteydi ve neyi sağladı belki de başarıya ulaşabilecek ülkeyi ileriye götürebilecek bir eylemi hukuksuzluk tabanına oturtturup halkın başka bir kesiminden aldığı tepkiyi daha da büyütmek gezi parkına nasıl bir fayda sağladı ?

Basit: Kendinize hiç sordunuz mu ? Bizim arkamıza sığınanlarla eylemin arkasından bir vahşet bıraktık mı bir tutamda olsa bunda bizde suçlu değil miyiz ? Bir tutamda olsa ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder